Πώς να δημιουργήσετε συναρπαστικές οπτικές διαφάνειες που θα κάνουν το κοινό σας να καθίσει στις θέσεις του

Πώς να δημιουργήσετε συναρπαστικές οπτικές διαφάνειες που θα κάνουν το κοινό σας να καθίσει στις θέσεις του

Dezember 12, 2017 0 Von admin

Όλοι έχουμε ακούσει για τον «θάνατο μέσω PowerPoint». Είτε ήμασταν ένα από τα άτυχα θύματά του είτε, ακόμη χειρότερα, ένας από τους δράστες του. Πώς θα δημιουργήσετε όμως σαγηνευτικές διαφάνειες που δεν αποκοιμίζουν το κοινό σας;

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε ότι ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος να επεξεργάζεται οπτικές πληροφορίες πιο γρήγορα από το κείμενο. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, μπορούμε να επεξεργαστούμε εικόνες σε μόλις 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού είναι οπτικοί μαθητές, ενώ το υπόλοιπο 35% είναι ακουστικοί μαθητές και το 5% είναι βιωματικοί.

Έτσι, όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία γεννούν το ερώτημα: Γιατί δεν είμαστε όλοι κύριοι οπτικοί επικοινωνητές;

Η απάντηση είναι ότι, ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αφιερώσει πολλά χρόνια στην εκμάθηση της προφορικής και γραπτής επικοινωνίας, δεν έχουμε μάθει ποτέ τις αρχές που είναι απαραίτητες για την οπτική επικοινωνία. Visme έχουν δημιουργήσει ένα εικονογραφημένο ηλεκτρονικό βιβλίο γεμάτες πρακτικές συμβουλές για όσους θέλουν να βελτιώσουν σοβαρά τις δεξιότητές τους στο σχεδιασμό παρουσιάσεων, αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τους πόρους για να παρακολουθήσουν μαθήματα σχεδιασμού.

Ας σας μεταφέρουμε σε μια γρήγορη επισκόπηση των βασικών οδηγιών κάθε κεφαλαίου:

1. Α νέος τρόπος σκέψης για παρουσιάσεις

Το πρώτο κλειδί για να συγκινήσετε ένα κοινό είναι να κατανοήσετε ότι όλες οι καλές παρουσιάσεις έχουν τρία κοινά πράγματα:

  • Καλό περιεχόμενο
  • Σκόπιμη σχεδίαση
  • Συναρπαστική παράδοση

Ωστόσο, οι περισσότεροι παρουσιαστές επικεντρώνονται κυρίως στη μεταφορά πληροφοριών μόνοι τους χωρίς καμία πρόβλεψη σχετικά με το πώς θα κάνουν τα μέλη του κοινού να ενδιαφέρονται για το μήνυμά σας και να τα βοηθήσουν να το επεξεργαστούν με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια.

Εδώ είναι που οι σκόπιμες σχεδιαστικές επιλογές και η αποτελεσματική παράδοση κάνουν τη διαφορά στον τρόπο λήψης του μηνύματός σας.

Μάθετε περισσότερα για τους τρεις πυλώνες μιας καλής παρουσίασης εδώ. A-Non-Designer_s-Guide-to-Creating-Memorable-Visual-Slides-by-Visme-8

2. Ποιο είναι το μήνυμά σας;

Το επόμενο βήμα για να δημιουργήσετε μια αξέχαστη παρουσίαση είναι να ακονίσετε το βασικό σας μήνυμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να προσδιορίσετε ποιο είναι το κοινό σας και ποιο πρόβλημα πρέπει να λύσει.

Για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για ένα τυπικό μέλος του κοινού, κάντε τις εξής ερωτήσεις:

  • Ποιες είναι οι δημογραφικές και ψυχογραφικές τους πληροφορίες, όπως φύλο, επίπεδο εισοδήματος, ενδιαφέροντα, αξίες, χαρακτηριστικά προσωπικότητας κ.λπ.;
  • Με ποιο πρόβλημα μπορείτε να τους βοηθήσετε; Τι ελπίζουν να μάθουν από την ομιλία σας;
  • Πώς επεξεργάζονται καλύτερα τις πληροφορίες; Περιμένουν αναλυτική αναφορά ή γενική επισκόπηση;
  • Πόσο εξοικειωμένοι είναι με το αντικείμενο; Είναι εξοικειωμένοι με την ορολογία που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε;
  • Τι αντιρρήσεις μπορεί να έχει το κοινό σας στο μήνυμά σας;

Αφού δημιουργήσετε μια αντιπροσωπευτική περσόνα κοινού, μπορείτε στη συνέχεια να σχεδιάσετε έναν χάρτη ταξιδιού κοινού, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια οπτικοποίηση του αφηγηματικού τόξου της παρουσίασής σας.

Όπως και οι αγαπημένες σας τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, οι πιο αξέχαστες και αποτελεσματικές παρουσιάσεις έχουν δομή πλοκής και αφήγησης που ταξιδεύουν το κοινό σας σε ένα συναρπαστικό αλλά ενημερωτικό ταξίδι. Συνδυάζοντας προσεκτικά γεγονότα και ιστορίες, μπορείτε να δημιουργήσετε την επιθυμία στο κοινό σας να μάθει τι θα ακολουθήσει και, ταυτόχρονα, να μεταδώσετε συγκεκριμένες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν μια έννοια ή να λύσουν ένα πρόβλημα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας των δικών σας χαρτών ταξιδιού κοινού εδώ.

3. Δημιουργία Visual Slides

Μόλις έχετε μια πανοραμική άποψη για το πώς θα εξελιχθεί η παρουσίασή σας, μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στη δημιουργία των μεμονωμένων διαφανειών σας.

Αντί να επιλέγετε ένα πρότυπο και να εισάγετε κουκκίδες μετά από κουκκίδες, γιατί να μην κάνετε σκόπιμες σχεδιαστικές επιλογές για να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά το μήνυμά σας;

Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιείτε μικρές εικόνες δίπλα στις κουκκίδες σας, επιλέξτε εικόνες πλήρους ροής που καλύπτουν ολόκληρο τον χώρο της διαφάνειας σας. Και αντί να χρησιμοποιείτε μια γραμματοσειρά 12 σημείων που μπορεί να είναι πολύ μικρή για ανάγνωση για όσους βρίσκονται στο πίσω μέρος του δωματίου, φροντίστε να χρησιμοποιείτε κείμενο με μέγεθος σημείου που δεν είναι μικρότερο από 30. Με αυτόν τον τρόπο, θα αντικαταστήσετε το περιττό έγγραφο -made-slide για κάτι πιο παρόμοιο με μια διαφήμιση διαφημιστικής πινακίδας, το οποίο μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία σε λίγα δευτερόλεπτα.

A-Non-Designer_s-Guide-to-Creating-Memorable-Visual-Slides-by-Visme-59

Εκτός από τις γραμματοσειρές, τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το κοινό σας αντιλαμβάνεται το μήνυμά σας. Για παράδειγμα, ένας χρωματικός συνδυασμός κόκκινου και μαύρου μπορεί να φαίνεται τολμηρός, νευρικός και έντονος, ενώ ένας σκούρος μπλε και άσπρος συνδυασμός χρωμάτων με πορτοκαλί τόνους μπορεί να στείλει ένα μήνυμα επαγγελματισμού με αισιόδοξη ενέργεια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να βρείτε τους τέλειους χρωματικούς συνδυασμούς για το slide deck σας, συμπεριλαμβανομένης μιας ενότητας σχετικά με τον τρόπο εξαγωγής συνδυασμών χρωμάτων από τις εικόνες στο slide deck σας, κάντε λήψη του πλήρους οπτικού οδηγού 125 σελίδων εδώ

Βιογραφικό συγγραφέα:

Η Nayomi Chibana είναι δημοσιογράφος και συντάκτης περιεχομένου στο Visme, ένα εργαλείο infographic και παρουσίασης που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης. Εκτός από την έρευνα για τις τάσεις στην οπτική επικοινωνία και την αφήγηση ιστορίας επόμενης γενιάς, είναι παθιασμένη με το μάρκετινγκ περιεχομένου που βασίζεται σε δεδομένα. Ακολουθήστε την στο Twitter @nchibana.