Πώς να απαντήσετε στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης

Πώς να απαντήσετε στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης

November 6, 2018 0 Von admin

Για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να πάρετε μια συνέντευξη εργασίας για μεταπτυχιακό, η προετοιμασία είναι το κλειδί. Αν και δεν μπορείτε ποτέ να προβλέψετε πώς ακριβώς θα πάει μια συνέντευξη, υπάρχουν ορισμένες κοινές ερωτήσεις συνέντευξης που εμφανίζονται ξανά και ξανά. Προετοιμάζοντας και εξασκώντας τις απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις, θα νιώσετε περισσότερο έλεγχο και αυτοπεποίθηση καθ‘ όλη τη διάρκεια της συνέντευξής σας.

Η Jessica Ching, Διευθυντής Ψηφιακού Περιεχομένου και Μάρκετινγκ από το πρακτορείο πρόσληψης πτυχιούχων, Give A Grad A Go, μοιράζεται την άποψή της για το πώς να απαντήσετε αποτελεσματικά στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης που χρησιμοποιούνται από τους υπεύθυνους προσλήψεων.

„Πες μου για τον εαυτό σου“

Πες μου κι άλλα!  Μεγάφωνο και κείμενοΑν και αυτό φαίνεται σαν μια πολύ απλή ερώτηση, μην ξεγελιέστε – σε μια κατάσταση συνέντευξης υψηλής πίεσης μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε την ισορροπία μεταξύ του να λέτε τα σωστά πράγματα, να μοιράζεστε υπερβολικά και να μην μοιράζεστε αρκετά. Οι εργοδότες κάνουν αυτήν την ερώτηση για να μιλήσετε, για να πάρετε μια αίσθηση της προσωπικότητάς σας και των δεξιοτήτων σας σε ανθρώπους και για να τη χρησιμοποιήσετε ως εφαλτήριο για περαιτέρω ερωτήσεις – αναφέρετε λοιπόν τα σημεία που θέλετε να συζητήσετε (όπως η πανεπιστημιακή εμπειρία σας, η συμμετοχή σας σε συλλόγους ή τις κοινωνίες, ή το πάθος σας για αυτόν τον συγκεκριμένο κλάδο). Αποφύγει! Το να είσαι πολύ προσωπικός, να είσαι πολύ ασαφής (κάντε τον εαυτό σας έναν αξιομνημόνευτο υποψήφιο!) ή να μιλάτε για πολύ καιρό (να το κρατάτε σύντομο, γλυκό και επί της ουσίας).

«Γιατί θέλεις να δουλέψεις για εμάς;»

Οι εργοδότες κάνουν αυτήν την ερώτηση για να μάθουν πόσα γνωρίζετε για την εταιρεία, να μετρήσουν πόσο πρόθυμοι είστε να εργαστείτε για αυτούς και να αξιολογήσουν εάν οι στόχοι σας ταιριάζουν με τους στόχους τους. Είναι η τέλεια στιγμή για να επισημάνετε τους λόγους για τους οποίους είστε κατάλληλοι για την εταιρεία τους και να τους δείξετε πόσο πολύ θέλετε να εργαστείτε για αυτούς. Αποφύγει! Δίνοντας μια απληροφόρητη απάντηση που δείχνει ότι δεν έχετε κάνει την έρευνά σας, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν σας ενδιαφέρει να βρείτε τη δουλειά ή επικεντρώνεστε στην εύρεση «οποιασδήποτε» μεταπτυχιακής εργασίας.

„Γιατί πρέπει να σε προσλαβουμε?“

ΜΙΣΘΩΣΗ σε μπλε συννεφάκι ομιλίας καρφιτσωμένο σε λευκή επιφάνειαΑυτή η δύσκολη ερώτηση στην απάντηση απαιτεί να πουλάς τον εαυτό σου χωρίς να ακούγεσαι αλαζονικός. Ουσιαστικά, είναι η ευκαιρία σας να επισημάνετε τι σας κάνει μοναδικό και να δείξετε στον εργοδότη γιατί πρέπει να σας επιλέξει από το επόμενο άτομο. Οι εργοδότες θέλουν να δουν ότι είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας – επομένως υποστηρίξτε όλες τις δηλώσεις σας με ακλόνητα στοιχεία. Αποφύγει! Να είστε πολύ σεμνοί, να συζητάτε δεξιότητες που δεν σχετίζονται με το ρόλο ή να ξεκολλάτε από μια λίστα δεξιοτήτων χωρίς να τις υποστηρίζετε με στοιχεία.

„Ποιες είναι οι δυνάμεις και οι αδυναμίες σου?“

Οι εργοδότες κάνουν αυτή την ερώτηση για να μετρήσουν πόσο συνειδητοποιείτε τον εαυτό σας. Δεν είναι κακό να παραδεχτείς μια αδυναμία, και δείχνοντας στον εργοδότη ότι το γνωρίζεις, δηλώνεις επίσης ότι μπορείς να λάβεις μέτρα για να τη μετατρέψεις σε δύναμη. Ομοίως, η δήλωση δύναμης σημαίνει ότι είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας και ότι μπορείτε να προσφέρετε μεγάλα οφέλη στην εταιρεία τους. Αποφύγει! Προσπαθώντας να χαρακτηρίσετε μια δύναμη ως αδυναμία, ισχυρίζεστε ότι δεν έχετε καθόλου αδυναμίες ή δίνετε άσχετες απαντήσεις.

«Ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά σου;»

Έννοια ηγεσίαςΑυτή η ερώτηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς απαιτεί να επιλέξετε μόνο ένα επίτευγμα που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο εργοδότη και την εταιρεία του – ακριβώς γιατί είναι τόσο σημαντικό να προετοιμάσετε την απάντησή σας εκ των προτέρων. Ο εργοδότης θέλει να ξέρει ότι έχετε υψηλές επιδόσεις – επομένως η καλύτερη προσέγγιση είναι να επιλέξετε ένα επίτευγμα που είναι πρόσφατο και μοναδικό. Θα χρειαστεί να συζητήσετε τον τρόπο με τον οποίο τα καταφέρατε και το αποτέλεσμα ή τις συνέπειες του επιτεύγματος. Αποφύγει! Επιλέγοντας το πτυχίο σας ως το μεγαλύτερο επίτευγμά σας, λέγοντας ψέματα ή δίνοντας ένα αντιεπαγγελματικό παράδειγμα.

„Ποια είναι τα χομπι και ταενδιαφεροντα σου?“

Αυτή η ερώτηση είναι μια ευκαιρία για εσάς να δείξετε στον εργοδότη ποιος είστε εκτός του χώρου εργασίας – καθώς και να επιδείξετε τις μεταβιβάσιμες δεξιότητές σας. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να συζητήσετε τα γνήσια χόμπι και τις δεξιότητες που σας έχουν διδάξει. Για παράδειγμα, εάν έχετε εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό με τον αθλητισμό σε όλο το πανεπιστήμιο, συζητήστε πώς δουλέψατε καλά ως μέλος μιας ομάδας, συμμετείχατε στη διοργάνωση εκδηλώσεων ή ήσασταν ανθεκτικοί όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Αποφύγει! Να λέτε ψέματα, να αναφέρετε χόμπι ή ενδιαφέροντα που δεν είναι επαγγελματικά ή να είστε πολύ γενικοί σχετικά με τα ενδιαφέροντά σας (θυμηθείτε, σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να παρακολουθούν τηλεόραση!)

«Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;»

Dream of Tabby Cat: Being TigerΜε αυτήν την ερώτηση, ο εργοδότης προσπαθεί να εξακριβώσει εάν οι στόχοι σας ευθυγραμμίζονται με τους δικούς του και να διασφαλίσει ότι αυτός ο ρόλος ταιριάζει στο μακροπρόθεσμο σχέδιό σας. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να δείξετε ότι είστε φιλόδοξοι (δείχνετε πώς θα θέλετε να προοδεύσετε μέσα σε 5 χρόνια) αλλά και ότι βλέπετε τον εαυτό σας σε αυτόν τον τομέα εργασίας. Αποφύγει! Το να είσαι μη ρεαλιστής, να υποτιμάς τον εαυτό σου ή να λες ότι δεν ξέρεις.

«Έχετε ερωτήσεις για εμάς;»

Συχνά στο τέλος μιας συνέντευξης για δουλειά, οι ερωτήσεις που επιλέγετε να κάνετε (οι οποίες πρέπει πάντα να καθορίζονται πριν!) Ο εργοδότης θα είναι σε θέση να κρίνει εάν είστε κατάλληλοι για το ρόλο και να δείτε εάν έχετε ερευνήσει Εταιρία. Είναι η τέλεια ευκαιρία για να μάθετε βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο ή την εταιρεία στην οποία κάνετε αίτηση. Αποφύγει! Να μην έχετε προετοιμάσει ερωτήσεις, να κάνετε γενικές ή αόριστες ερωτήσεις και να μην ακούτε τις απαντήσεις τους!