Πώς να απαντήσετε „Πες μου για κάποια στιγμή που απέτυχες σε κάτι“

Πώς να απαντήσετε „Πες μου για κάποια στιγμή που απέτυχες σε κάτι“

Mai 1, 2018 0 Von admin

Τα λάθη είναι αναπόφευκτα, τα κάνουμε όλοι. Αλλά τι πραγματικά αξιολογεί ο εργοδότης στην απάντησή σας σε αυτήν την ερώτηση συνέντευξης;

Αν και αυτό γίνεται μια κάπως προβλέψιμη ερώτηση στις συνεντεύξεις για εργασία από πτυχιούχους, μπορεί ωστόσο να είναι δύσκολο να απαντηθεί. Πώς μπορείτε να κάνετε θετική εντύπωση όταν συζητάτε μια εμπειρία όπου υπήρξε αρνητικό αποτέλεσμα; Κατά τη συνέντευξη, ο εργοδότης αξιολογεί τα δυνατά σημεία, τις δεξιότητες, τα προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου και τελικά την καταλληλότητά του για τον εργασιακό ρόλο. Μπορεί να είναι μια προκλητική εμπειρία που στοχάζεται σε μια στιγμή που μπορεί να έχετε αποτύχει, απαντώντας σε μια ερώτηση που υπογραμμίζει αποτελεσματικά κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία.

Γιατί οι εργοδότες κάνουν αυτή την ερώτηση;

Για να καταλάβετε το επίπεδό σας αυτογνωσία. Σε ένα εργασιακό πλαίσιο, η αυτογνωσία μπορεί να σημαίνει ότι κατανοείτε πώς τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές σας μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή σας στο χώρο εργασίας, ιδιαίτερα τις σχέσεις σας με συναδέλφους και πελάτες. Σε ένα Έρευνα 2017 λιγότεροι από τους μισούς υπαλλήλους προσλήψεων θεώρησαν ότι οι απόφοιτοι επέδειξαν αυτογνωσία. Είστε στοχαστικό άτομο και επομένως είναι πιο πιθανό να είστε ένας πιθανός υπάλληλος στον οποίο η εταιρεία είναι πρόθυμη να επενδύσει; Ή μήπως είστε κάποιος που ποτέ δεν μαθαίνει από τα λάθη που μπορεί να έχετε κάνει ή δεν σκέφτεται ποτέ; Αυτή είναι μια ερώτηση που ο εργοδότης προσπαθεί να επιλύσει κατά τη διαδικασία της συνέντευξης.

«Το άτομο που δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν δοκίμασε ποτέ κάτι νέο» (Αϊνστάιν)

Ο εργοδότης μπορεί επίσης να έχει άλλα κίνητρα όταν ζητά ένα παράδειγμα για το πότε ένας αιτών εργασία έχει αποτύχει. Εάν περιγράφετε μια κατάσταση, για παράδειγμα, όπου πήρατε ένα ρίσκο, αυτό μπορεί να έχει απήχηση με έναν εργοδότη που προσλαμβάνει έναν δημιουργικό ρόλο που απαιτεί μια καινοτόμο προσέγγιση. Από την άλλη πλευρά, ένας υπεύθυνος προσλήψεων που αναζητά κάποιον που είναι ιδιαίτερα οργανωμένος και μεθοδικός μπορεί να μην θέλει κάποιον που θεωρείται ότι παίρνει περιττά ρίσκα. (Μια υπενθύμιση της σημασίας της προσεκτικής ανάγνωσης της περιγραφής εργασίας και των προδιαγραφών του ατόμου για να κατανοήσετε τις απαιτήσεις του εργοδότη.)

Χρησιμοποιήστε το μοντέλο STAR

Η αποτελεσματικότητα της χρήσης της δομής «Κατάσταση, Καθήκοντα, Δράση και Αποτέλεσμα» έχει αναφερθεί σε άλλες αναρτήσεις ιστολογίου του Warwick Careers Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα στοιχεία από εργοδότες που υποδηλώνουν ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απάντησης σε ερωτήσεις σχετικά με τις ικανότητες ή τον τύπο συμπεριφοράς . Το ακόλουθο παράδειγμα επεξηγεί τη χρήση του μοντέλου STAR για να απαντήσετε στην ερώτηση „πες μου για μια στιγμή που απέτυχες“:

μικρόituation: „Πέρυσι ήμουν μέλος ενός στελέχους της φοιτητικής κοινωνίας και μέλος μιας υποομάδας στην οποία ανατέθηκε η ευθύνη να οργανώσει μια εκδήλωση για να βελτιώσουμε το προφίλ και τα μέλη μας“

Τρωτήστε: «Απαιτήθηκε πολλή οργάνωση και σχεδιασμός για την εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένης για παράδειγμα της κράτησης ενός χώρου, του μάρκετινγκ της εκδήλωσης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της επικοινωνίας με άλλες κοινωνίες και φοιτητές σε όλο το πανεπιστήμιο».

ΕΝΑction: «Πήρα την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσω και να προωθήσω την εκδήλωση και δημιούργησα αυτό που πίστευα ότι ήταν μια αποτελεσματική στρατηγική που θα είχε ως αποτέλεσμα καλή προσέλευση και αύξηση των μελών της κοινωνίας».

Reult: «Η εκδήλωση δεν στέφθηκε με επιτυχία. Είχε κακή συμμετοχή και υπήρχαν πολλά προβλήματα την ημέρα. Εκ των υστέρων αυτό οφειλόταν στην έλλειψη προγραμματισμού και επικοινωνίας μας. Δεν δούλεψα καλά τα άλλα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας και δεν τα κράτησα ενήμερα για το τι είχα κάνει κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Είχα την τάση να εργάζομαι με δική μου πρωτοβουλία, επειδή απογοητεύτηκα να δουλεύω με άλλους ανθρώπους με τους οποίους δεν είχα κολλήσει. Επίσης, δεν αναζήτησα καμία ανατροφοδότηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μάρκετινγκ που είχα επινοήσει για να δημοσιοποιήσω την εκδήλωση, αφού σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε να ήταν πιο ελκυστική. Αυτό που έμαθα από αυτή την εμπειρία είναι η σημασία της επικοινωνίας. Αντί να δουλέψω μόνος μου, θα έπρεπε να είχα ακούσει τους άλλους, να είχα διαπραγματευτεί και να συμβιβαστώ, ώστε να μπορούσαμε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά».

Κορυφαίες συμβουλές: Τι πρέπει συμπεριλαμβάνετε στην απάντησή σας στο STAR σε αυτήν την ερώτηση;

1. Δώστε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, είναι πολύ πιο πειστικό από μια γενική απάντηση όπως «Ναι, έχω αποτύχει στο παρελθόν, αλλά έχω μάθει να μην ξανακάνω αυτά τα λάθη…».
2. Εξηγήστε ξεκάθαρα τι ήταν αυτό εσείς έκανε λάθος. Αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας, ένας υποψήφιος που κατηγορεί τους άλλους δεν είναι κάποιος που τους προτείνει να έχουν την ικανότητα να συνεργάζονται σε μια ομάδα
3. Τι έμαθες; Μπορείτε να επιδείξετε την αυτογνωσία και την ικανότητα να αναλογιστείτε γιατί δεν ήσασταν επιτυχημένοι;
4. Τι θα κάνατε διαφορετικά την επόμενη φορά σε παρόμοιες συνθήκες; Ποια βήματα θα κάνατε για να διασφαλίσετε ότι θα πετύχατε στον εργασιακό χώρο εάν προέκυπτε παρόμοια κατάσταση;

Φαίνεται ότι είναι αντιδιαισθητικό να συζητάμε την αποτυχία όταν το ένστικτό μας είναι να τονίσουμε τις επιτυχίες μας σε μια συνέντευξη. Αλλά να θυμάστε ότι ο ερευνητής αξιολογεί πραγματικά πώς ανταποκρίνεστε στην αποτυχία, όχι την ίδια την αποτυχία. Όπως είπε ο Χένρι Φορντ, „Το μόνο πραγματικό λάθος είναι αυτό από το οποίο δεν μαθαίνουμε τίποτα“