Ο μαϊντανός και η χρήση του σε διαταραχές που σχετίζονται με τα νεφρά

Ο μαϊντανός και η χρήση του σε διαταραχές που σχετίζονται με τα νεφρά

Januar 24, 2023 0 Von admin

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός θα έπρεπε να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γαστρονομικά βότανα στον κόσμο. Καλλιεργημένος για τα νόστιμα πράσινα φύλλα του, ο μαϊντανός παρέχει μια πηγή βιταμίνης C, σιδήρου και βιταμίνης Α. Είναι μέλος της οικογένειας των καρότων και ιθαγενής της Μεσογείου. Η λέξη μαϊντανός προέρχεται από τα ελληνικά, που σημαίνει «πέτρα σέλινο». Ο μαϊντανός έγινε δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη τον Μεσαίωνα, όπου καλλιεργούνταν συνήθως σε μοναστήρια και βασιλικούς κήπους. Ο μαϊντανός έχει μια πλούσια λαογραφία και ιστορία πίσω του, υπήρχε μια εποχή που υπήρχε δεισιδαιμονία γύρω από το βότανο, πίστευαν ότι ο μαϊντανός μπορούσε να καλλιεργηθεί μόνο από έγκυες γυναίκες και μάγισσες.

Προφανώς, οι Έλληνες που συμμετείχαν στο συμπόσιο φορούσαν κορώνες μαϊντανού για να διεγείρουν την όρεξή τους και να προωθήσουν το καλό χιούμορ. Παραδοσιακά ο μαϊντανός είναι γνωστός ως θερμαντική τροφή και τονωτικό του αίματος με συγγένεια με την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά και τους μεσημβρινούς του στομάχου. Ο μαϊντανός περιέχει ένα πτητικό έλαιο, την απιόλη, που έχει ανθρακούχες, διεγερτικές του κυκλοφορικού, αρωματικές πεπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες των ούρων.

Καθώς η νεφρική νόσος είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα φυτά σε αυτόν τον τομέα της υγείας.

Μέρος που χρησιμοποιείται- Ολόκληρο βότανο, ρίζα και σπόροι

Αντενδείξεις- Ο σπόρος και η μεγάλη κατανάλωση του σπόρου πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη. ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.

Παρασκευή- Προφανώς χρησιμοποιούμε τον μαϊντανό ως γαστρονομικό βότανο, λαμβάνεται και ως αφέψημα και η ρίζα και οι σπόροι λαμβάνονται ως αφέψημα. Τα φυτικά σκευάσματα βρίσκονται επίσης σε μορφή ταμπλέτας/κάψουλας και ως υγρό εκχύλισμα βοτάνων.

Μαϊντανός, Parsley crispum – Ουισκόνσιν Οπωροκηπευτική

μαϊντανό και νεφρική νόσο και πέτρες στα νεφρά

Δράσεις & Εφαρμογές

Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται από τους βοτανολόγους για τη διουρητική, την εμμηναγωγό, την αποχρεμπτική, την αντισπασμωδική και την υποτασική δράση του. Λόγω ορισμένων συστατικών του μαϊντανού, έχει από καιρό πιστωθεί ως ισχυρό διουρητικό και ο σπόρος του έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για οιδηματώδεις καταστάσεις και πέτρες του ουροποιητικού. Όπως αναφέρθηκε, είναι επίσης στενή συγγένεια με το σέλινο και όπως ο σπόρος του σέλινου, έχει βρεθεί ότι αυξάνει την αποβολή των όξινων μεταβολιτών δίνοντάς του μια εφαρμογή σε καταστάσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα και οι αρθριτικές καταστάσεις.

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε χρησιμοποιήσει το φρέσκο ​​βότανο στη μαγειρική! Ο μαϊντανός παρέχει μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Κ. Στην παραδοσιακή ιατρική, ο μαϊντανός έχει τρεις κύριους τομείς χρήσης. ένα αποτελεσματικό διουρητικό, ως εμμηναγωγό για την τόνωση της εμμηνορροϊκής διαδικασίας και τρίτον ως αντικαρκινικό για την ανακούφιση από τους κολικούς και τον άνεμο. Θα επικεντρωθώ στις δράσεις του στα νεφρά και στην εφαρμογή του σε πέτρες στα νεφρά και στην υποστήριξη της υγιούς αρτηριακής πίεσης για να βοηθήσω στην πρόληψη περαιτέρω νεφρικής βλάβης.

IJMS | Δωρεάν πλήρες κείμενο | Διαιτητικά φυτά για την πρόληψη και τη διαχείριση των λίθων στα νεφρά: Προκλινικά και κλινικά στοιχεία και μοριακοί μηχανισμοί (mdpi.com)

Μαϊντανός και πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά και ο σχηματισμός λίθων είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, δυστυχώς με ποσοστό υποτροπής 50% κάθε 5-10 χρόνια. Είναι το τρίτο πιο κοινό πρόβλημα υγείας που εντοπίζεται σε ουρολοιμώξεις. Ο επιπολασμός των λίθων έχει βρεθεί ότι είναι υψηλότερος στους άνδρες (10%) κατά τη διάρκεια της ζωής, σε σύγκριση με τις γυναίκες (3%), αν και νεότερες μελέτες δείχνουν τώρα μια μετατόπιση του επιπολασμού σε πέτρες στις γυναίκες σχεδόν ίση με τους άνδρες. Η αιτιολογία πίσω από την πάθηση είναι πολυπαραγοντική, πολύπλοκη και όχι πλήρως κατανοητή.

Πέτρες ουροποιητικού | Τμήμα Ουρολογίας (unc.edu).

IJMS | Δωρεάν πλήρες κείμενο | Διαιτητικά φυτά για την πρόληψη και τη διαχείριση των λίθων στα νεφρά: Προκλινικά και κλινικά στοιχεία και μοριακοί μηχανισμοί (mdpi.com)

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των νεφρικών λίθων ποικίλλουν από καθόλου συμπτώματα σε:

 • αίμα στα ούρα
 • απόφραξη ούρων
 • ασαφής πόνος στα πλευρά
 • έντονο κολικό πόνο που δεν ανακουφίζεται με παυσίπονα
 • ναυτία, έμετος
 • πυρετός και ρίγη

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε επείγουσα ούρηση, συχνότητα και/ή στομαχικές διαταραχές.

Τύποι λίθων

 • Πέτρες ασβεστίου
 • Πέτρες ουρικού οξέος
 • Πέτρες στρουβίτη
 • Πέτρες κυστίνης

Περίπου το 85% των λίθων αποτελείται από ασβέστιο, το υπόλοιπο αποτελείται από διάφορες ουσίες όπως ουρικό οξύ, κυστίνη ή στρουβίτη.

Πιθανές αιτίες

Πέτρες μπορεί να σχηματιστούν όταν τα ούρα κορεστούν με άλατα που έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν πέτρα ή μπορεί να οφείλονται στο ότι τα ούρα δεν διαθέτουν τους φυσιολογικούς αναστολείς του σχηματισμού λίθων. Οι πέτρες παρατηρούνται επίσης συχνά σε άτομα με ορισμένες διαταραχές όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η αφυδάτωση και η νεφρική σωληναριακή οξέωση. Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού λίθων.

Η γενετική, η διατροφή, το υπερβολικό σωματικό βάρος, ορισμένα συμπληρώματα και φάρμακα είναι επίσης μεταξύ των πολλών αιτιών που προκαλούν πέτρες στα νεφρά.

Πέτρες στα νεφρά – Συμπτώματα και αιτίες – Mayo Clinic

Λίθοι στο ουροποιητικό σύστημα – Διαταραχές των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος – Εγχειρίδιο MSD Καταναλωτική Έκδοση (msdmanuals.com)

Πέτρες ουροποιητικού | Τμήμα Ουρολογίας (unc.edu)

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences ανέφερε ότι οι διάφορες φαρμακολογικές δράσεις που είχε ο μαϊντανός? βρέθηκαν να έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, διουρητική, νεφροπροστατευτική και αντιυπερτασική δράση. Η μελέτη έδειξε ότι οι ευεργετικές δράσεις μπορεί να οφείλονται στα συστατικά του που περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κουμαρίνες, ασκορβικό οξύ και τοκοφερόλη. Η έρευνα έδειξε ότι ο μαϊντανός απέτρεψε τη δημιουργία πυρήνων και την κατακρήμνιση του οξαλικού ασβεστίου και τον υπερκορεσμό των ούρων σε ένα μοντέλο αρουραίου σχηματισμού λίθων ασβεστίου. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και μαγνήσιο στον μαϊντανό ήταν ένας πιθανός λόγος για την ανασταλτική του δράση στην αφυδάτωση του οξαλικού ασβεστίου και στην υπερβολική παραγωγή οξαλικού. Ο μαϊντανός βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικός στη ρύθμιση του pH των ούρων όπου οι κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου μπορούσαν να διατηρηθούν ως διασκορπισμένα σωματίδια και να διευκολυνθεί η αποβολή τους. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μαϊντανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά της ουρολιθίασης.

IJMS | Δωρεάν πλήρες κείμενο | Διαιτητικά φυτά για την πρόληψη και τη διαχείριση των λίθων στα νεφρά: Προκλινικά και κλινικά στοιχεία και μοριακοί μηχανισμοί (mdpi.com)

Υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει τις αρτηρίες. Όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών είναι υψηλή, καθιστώντας πιο δύσκολη την καρδιά να αντλεί αίμα, ασκώντας μεγάλη πίεση στην καρδιά, το κυκλοφορικό σύστημα και τα νεφρά. Τα νεφρά διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης καθώς η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ικανή να προκαλέσει χρόνια νεφρική νόσο. Όταν η αρτηριακή πίεση ανεβάζει επιπλέον πίεση ασκείται στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών. Εάν οι νεφροί φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν με υγιή ικανότητα, συσσωρεύεται επιπλέον υγρό και τα απόβλητα δεν απομακρύνονται δημιουργώντας έναν κύκλο υπέρτασης και νεφρικής βλάβης.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία χωρίζει την υπέρταση σε 4 κατηγορίες:

 • Φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η αρτηριακή πίεση είναι 120/80 mm Hg ή χαμηλότερη.
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ο κορυφαίος αριθμός κυμαίνεται από 120 έως 129 mm Hg και ο κάτω αριθμός είναι κάτω και όχι πάνω από 80 mm Hg.
 • Στάδιο 1 υπέρταση. Ο κορυφαίος αριθμός κυμαίνεται από 130 έως 139 mm Hg και ο κάτω αριθμός είναι μεταξύ 80 και 89 mm Hg.
 • Στάδιο 2 υπέρταση. Ο επάνω αριθμός είναι 140 mm Hg ή μεγαλύτερος ή ο κάτω αριθμός είναι 90 mm Hg ή μεγαλύτερος.

υπέρταση και νεφρική νόσο

Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία άλλων προβλημάτων υγείας όπως:

 • Εμφραγμα
 • Εγκεφαλικό
 • Ανεύρυσμα
 • Συγκοπή
 • Στενά ή σχισμένα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια
 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Απώλεια μνήμης

Συμπτώματα Υπέρτασης

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα και μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για χρόνια χωρίς καν να το αναγνωρίζετε.

Τα ακόλουθα συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα, συνήθως δεν εμφανίζονται έως ότου η υπέρταση είναι σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

 • Πονοκέφαλοι
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αιμορραγίες από τη μύτη

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) – Συμπτώματα και αιτίες – Mayo Clinic

Η υγιής αρτηριακή πίεση παρακολουθείται διαφορετικά σε όσους πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα με τα νεφρά. Εάν βρίσκεστε υπό γιατρό για νεφρική νόσο, θα παρακολουθεί στενά την αρτηριακή σας πίεση και θα σας καθοδηγήσει στο υγιές εύρος.

Μαϊντανός-Η χρήση του στην υπέρταση

Νιτρικό οξύ

Ο μαϊντανός έχει βρεθεί ότι είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νιτρικά άλατα που καταναλώνονται μέσω της διατροφής μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε υγιείς ανθρώπους. Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αγγειακής ομοιόστασης, η μειωμένη παραγωγή ΝΟ ή η βιοδιαθεσιμότητα έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα. Τα στοιχεία που συσσωρεύτηκαν σε μια μελέτη του 2013 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια δόση νιτρικών τόσο χαμηλή όσο 3 mmol μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3 mmHg. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι ο πιθανός μηχανισμός με τον οποίο τα διατροφικά νιτρικά υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου οφείλεται στην ικανότητα αύξησης της αγγειοδιαστολής. αναστολή της παραγωγής μιτοχονδριακών δραστικών ειδών οξυγόνου και της συσσώρευσης αιμοπεταλίων.

Οι επιδράσεις των διατροφικών νιτρικών στην αρτηριακή πίεση και την ενδοθηλιακή λειτουργία: μια ανασκόπηση των μελετών ανθρώπινης παρέμβασης | Κριτικές Διατροφικής Έρευνας | Cambridge Core

Νιτρικά άλατα σε φυλλώδη λαχανικά, μαγειρικά βότανα και αγγούρι που καλλιεργούνται υπό κάλυψη στην Εσθονία: περιεχόμενο και πρόσληψη: Πρόσθετα τροφίμων και μολυντές: Μέρος Β: Τόμος 3, Νο 2 (tandfonline.com)

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι μια κατηγορία λιποδιαλυτών χρωστικών που βρίσκονται κυρίως στα φυτά, έχουν βρεθεί ότι διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς αρτηριακής πίεσης μέσω της μείωσης των προφλεγμονωδών κυτοκινών και των δεικτών φλεγμονής. Ο μαϊντανός περιέχει τρία καροτενοειδή, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βήτα-καροτίνη. Μια μελέτη του 2015 που εξέτασε τα καροτενοειδή και τον δυνητικά θετικό τους ρόλο στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας διαπίστωσε ότι η αντιφλεγμονώδης δράση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η παχυσαρκία.

Καροτενοειδή: πιθανοί σύμμαχοι της καρδιαγγειακής υγείας; – PubMed (nih.gov)

8 εντυπωσιακά οφέλη και χρήσεις του μαϊντανού για την υγεία (healthline.com)

Εκτός από ένα νόστιμο γαστρονομικό βότανο, μπορείτε να δείτε ότι ο μαϊντανός μπορεί να διαδραματίσει πιθανό ρόλο στην υποστήριξη της υγιούς αρτηριακής πίεσης και μπορεί να είναι μια κατάλληλη επιλογή για τη διαχείριση των λίθων του ουροποιητικού. Να θυμάστε, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε διατροφική/συμπληρωματική αλλαγή σε άτομα με χρόνια ανησυχία για την υγεία σας, για να βεβαιωθείτε ότι θα συμβουλευτείτε πρώτα τον επαγγελματία υγείας σας.

Μη διστάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους και την οικογένειά σας ή κατευθυνθείτε στο δικό μας σελίδα στο Facebook και αφήστε μας ένα σχόλιο.

βιβλιογραφικές αναφορές

 • Wood, R. (2010). The New Whole Foods EncyclopaediaΒιβλία Penguin
 • Mills, S. (1991). The Essential Book of Herbal Medicine, Penguin Books Ltd
 • Capicchiano, D, Chin, F (2020). Η λύση της νεφρικής νόσου, 3, Empowered Health Solutions Pty. Ltd.