κινέζικο ραβέντι, νεφρική νόσος και διαβήτης

κινέζικο ραβέντι, νεφρική νόσος και διαβήτης

Januar 23, 2023 0 Von admin

Το Rheum palmatum (κινέζικο ραβέντι) είναι ένα πολυετές φυτό που σχηματίζει συστάδες που καλλιεργείται κυρίως για τα τεράστια σκούρα πράσινα φύλλα του. Φαίνεται υπέροχο ως φυτό έμφασης γύρω από τα σύνορα ή κοντά σε ρυάκια και λίμνες. Ωστόσο, ξέρατε ότι ο ρόλος του ήταν ιατρικός παρά γαστρονομικός κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου χρήσης του. Ιατρικά το ραβέντι χρονολογείται πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια, σε σύγκριση με τη μαγειρική του χρήση μόλις πριν από δύο αιώνες. Λόγω του εμπορίου μεταξύ Βενετίας και Ανατολής, το ραβέντι μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και χρησιμοποιήθηκε για ιατρική χρήση στις αρχές του 17ου αιώνα.ου αιώνας.

Ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται- Στη βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιούνται οι ρίζες και όχι οι μίσχοι και τα φύλλα. Επειδή τα φύλλα είναι δηλητηριώδη, δεν πρέπει να καταναλώνονται ή να δίνονται σε ζώα. Στη βοτανοθεραπεία, οι αποξηραμένες ρίζες αλέθονται σε κιτρινωπό-πορτοκαλί χρώμα.

Δοσολογία- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μεταξύ 10-20 mg παραγώγων ανθρακενίου (τα δραστικά συστατικά) ανά δόση.

Παραδοσιακό κινέζικο φάρμακο- 3 – 12 γραμμάρια ημερησίως.

Da Huang (Ραβέντι) στην Κινεζική Ιατρική (meandqi.com)

Κινέζικο ραβέντι – Οφέλη, χρήσεις και παρενέργειες του βοτάνου (herbal-supplement-resource.com)

Κινεζική ραβέντι και νεφρική νόσο

Κινεζική ιατρική

Παραδοσιακά, το ραβέντι λέγεται ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της τοξικότητας που προκύπτει από την υπερκατανάλωση κρέατος. Είναι γνωστό ως ξινό, στυπτικό και δροσιστικό τρόφιμο που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και της θερμότητας, ενώ υποστηρίζει επίσης την υγιή κυκλοφορία του αίματος. Λόγω των δροσιστικών ιδιοτήτων του, στην παραδοσιακή ιατρική, είναι γνωστό ως εξαιρετική τροφή που βοηθά στην ψύξη ενός φλεγμονώδους ήπατος για αποτοξίνωση μετά την κατανάλωση πολύ πλούσιας τροφής.

Η παραδοσιακή χρήση του ραβέντι ήταν ως καθαρτικό για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ως καθαρτικό. Άλλες προτεινόμενες χρήσεις του φυτού είναι οι εξής:

  • Αποτρέπει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας σε άτομα με υψηλή κρεατινίνη ορού.
  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το ραβέντι έχει δράση μείωσης των λιπιδίων.
  • Αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
  • Δείχνει αντιαιμοπεταλιακή δράση.

Φαρμακογνωσία Ραβέντι | Σημειώσεις | PharmaXChange.info

Όπως ανέφερα, στο TCM το ραβέντι ανήκει επίσης στα «καθαρτικά βότανα που στραγγίζουν προς τα κάτω», βότανα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Τα καθαρτικά δρουν αφαιρώντας την περίσσεια θερμότητας στα έντερα και/ή στο στομάχι. Στην TCM, όλα τα βότανα αυτής της κατηγορίας είναι ψυχρής φύσης και γνωρίζουμε τη θεωρία. το κρύο μειώνει τη θερμότητα. Καθώς το ραβέντι είναι κρύο στη φύση, συνήθως οι βοτανολόγοι το χρησιμοποιούν για άτομα με υπερβολική θερμότητα στο σύστημά τους.

Η Κινέζικη Ιατρική εργάζεται επίσης στη θεωρία ότι η γεύση των βοτάνων/τροφών καθορίζει τη δράση τους στον οργανισμό. Το ραβέντι είναι πικρό, για άλλη μια φορά, που σημαίνει ότι τείνει να έχει μια καθαριστική δράση στο σώμα, αυτό συμβαίνει με τον καθαρισμό της θερμότητας, την ξήρανση της υγρασίας και την αποβολή μέσω της ούρησης ή των κινήσεων του εντέρου.

Da Huang (Ραβέντι) στην Κινεζική Ιατρική (meandqi.com)

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο;

Ο διαβήτης είναι η νούμερο ένα αιτία νεφρικής νόσου. υπάρχει σχεδόν στο 43,8% όλων των περιπτώσεων. Το μεταβολικό σύνδρομο, εκτός από σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τα βασικά συστατικά που συνθέτουν το μεταβολικό σύνδρομο είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής υψηλής πυκνότητας. Η ομάδα συμπτωμάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Δεν σημαίνει ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο εάν έχετε ένα από αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, σημαίνει ότι μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Συμπτώματα

Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να μην έχει απαραίτητα εμφανή σημεία ή συμπτώματα. Ένα σημάδι που είναι εμφανές είναι η αύξηση της περιφέρειας της μέσης. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλά, μπορεί να παρατηρήσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως αύξηση της δίψας, ούρηση, κόπωση και θολή όραση.

Μεταβολικό σύνδρομο – Συμπτώματα και αιτίες – Mayo Clinic

Ραβέντι και Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, υποδεικνύουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και η αντισταθμιστική υπερινσουλιναιμία, συνδέονται ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Οι μελέτες υποστηρίζουν επίσης την παρουσία πολλών οδών που συνδέουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπερινσουλιναιμία με τη νεφρική βλάβη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπερινσουλιναιμία σχετίζονται με μειωμένη ενδοθηλιακή παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου και αύξηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο επίσης εμπλέκεται στην εξέλιξη της διαβητικής νεφροπάθειας.

Insulin Resistance, Hyperinsulinemia, and Renal Injury: Mechanisms and Implications – Abstract – American Journal of Nephrology 2006, Vol. 26, Νο. 3 – Karger Publishers

Επίδραση παρασκευασμένου ραβέντι στην αντίσταση στην ινσουλίνη σε ασθενείς με υπέρταση που προκαλείται από εγκυμοσύνη | SpringerLink

Αντισταθμιστικές αυξήσεις στην ινσουλίνη πλάσματος, όταν η αντίσταση στην ινσουλίνη χειροτερεύει, έχει βρεθεί ότι ενεργοποιούν μηχανισμούς που θα αυξήσουν άμεσα ή έμμεσα τη νεφρική επαναρρόφηση νατρίου και θα επηρεάσουν επίσης τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Εάν αυτό συνεχίσει να συμβαίνει, αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οδηγώντας σε υπέρταση σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η υπερινσουλιναιμία μπορεί να συμβάλει στην υπέρταση. Έχει αποδειχθεί ότι η ινσουλίνη μπορεί να έχει αντινατριουρητική δράση. Αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η οξεία υπερινσουλιναιμία μπορεί να διεγείρει τη νεφρική σωληναριακή απορρόφηση νατρίου και εάν αυτό συνεχιστεί θα οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Νεφρική νόσο και αντίσταση στην ινσουλίνη

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΝΣΟΥΛΙΝΑΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ – PMC (nih.gov)

Ραβέντι και Νεφροπάθεια

Το ραβέντι περιέχει ανθρακινόνες rhein, emodin και aloe-emodin. Αυτά τα παράγωγα είναι που υποστηρίζουν την αποβολή των αζωτούχων προϊόντων μέσω του πεπτικού συστήματος και τη ρύθμιση του μεταβολισμού του νερού και των ηλεκτρολυτών.

Η θεραπεία για τη ΧΝΝ-ESRD (τελικού σταδίου νεφρική νόσο) είναι θεραπεία νεφρικής υποκατάστασης, η οποία περιλαμβάνει μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκάθαρση. Καθώς αυτό είναι δαπανηρό, απαιτείται δια βίου και δεν είναι κατάλληλο για πολλούς, με πολλές επιπλοκές, χρησιμοποιείται συντηρητική θεραπεία.

Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του 2014 αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια στη χρήση του ραβέντι σε ασθενείς με ΧΝΝ. Η μελέτη διεξήχθη σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίων 3 και 4. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η Ομάδα 1 (Έλεγχος) έλαβε συντηρητική αντιμετώπιση, ενώ η Ομάδα II (Rhubarb) έλαβε συντηρητική θεραπεία μαζί με μια κάψουλα Rhubarb (350 mg, τρεις φορές την ημέρα) για διάρκεια 12 εβδομάδων.

Οι δοκιμασίες νεφρικής λειτουργίας και το αιμογράφημα μετρήθηκαν στις 0, 4, 8 και 12 εβδομάδες θεραπείας. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα κλινικά χαρακτηριστικά βελτιώθηκαν και στις δύο ομάδες μέχρι την εβδομάδα 12, ωστόσο, η ομάδα με το ραβέντι παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν επίσης σταδιακή βελτίωση στις βιοχημικές παραμέτρους, για άλλη μια φορά, αξιοσημείωτη βελτίωση στην ομάδα του ραβέντι. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι υπήρχε μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, της ουρίας στο αίμα, της συνολικής πρωτεΐνης ούρων 24 ωρών και της κρεατινίνης ορού. Υπήρξε αύξηση της αιμοσφαιρίνης, του συνολικού όγκου ούρων 24 ωρών και του ρυθμού σπειραματικής διήθησης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ραβέντι βελτίωσε πραγματικά τη θεραπευτική επίδραση της συντηρητικής αντιμετώπισης στα στάδια 3 και 4 της ΧΝΝ.

Αξιολόγηση του συμπληρώματος ραβέντι στα Στάδια 3 και 4 της χρόνιας νεφρικής νόσου: Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή (hindawi.com)

Σε μια άλλη μελέτη, οι συγγραφείς μελέτησαν τα αποτελέσματα της ενσωμάτωσης της κινεζικής και δυτικής ιατρικής με το ραβέντι ως κύριο φάρμακο. Εξήντα νοσηλευόμενοι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. μια ολοκληρωμένη ομάδα κινεζικής και δυτικής ιατρικής (ομάδα δοκιμής, 30 ασθενείς) και μια ομάδα δυτικής ιατρικής (30 ασθενείς, ομάδα ελέγχου). Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τρεις εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα αζώτου ουρίας αίματος και κρεατινίνης ορού μετά τη θεραπεία ήταν υψηλότερα από ό,τι πριν από τη θεραπεία στην ομάδα ελέγχου. Χαμηλότερα στην ομάδα δοκιμής. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ολοκληρωμένη κινεζική και δυτική ιατρική χρησιμοποιώντας το ραβέντι ως κύρια επιλογή θεραπείας μπορεί να καθυστερήσει την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας και επίσης να βελτιώσει τη νεφρική λειτουργία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κλινική μελέτη των θεραπευτικών επιδράσεων του ραβέντι ως κύριου φαρμάκου στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας | SpringerLink

Καθώς το ραβέντι έχει ισχυρή καθαρτική δράση, πιστεύεται ότι αυξάνει την απέκκριση άχρηστων προϊόντων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αζωτούχου απόβλητου που συσσωρεύεται σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, μέσω των εντέρων. Οι ανθρακινόνες emodin και rhein παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής και της ανοσολογικής απόκρισης. Σε μελέτες σε ζώα, η emodin και η rhein έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πρωτεϊνουρία και τη σπειραματοσκλήρωση. Άλλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει, εκτός από τη μείωση της πρωτεϊνουρίας και τη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας, το ραβέντι μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω μείωση της πρωτεϊνουρίας και βελτιωμένη νεφρική λειτουργία όταν συνδυάζεται με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης.

Ραβέντι – μια επισκόπηση | Θέματα ScienceDirect

Όπως μπορείτε να δείτε, το ραβέντι δείχνει πολλές δυνατότητες στην υποστήριξη ασθενών με νεφρική νόσο. Η παραδοσιακή χρήση του ραβέντι προσφέρει επίσης μια πολύ διαφορετική οπτική για τη χρήση και τις ενέργειές του, κάτι που αξίζει να εξεταστεί!

Ελπίζω να βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο.

Να θυμάστε, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε διατροφική/συμπληρωματική αλλαγή σε άτομα με χρόνια ανησυχία για την υγεία σας, για να βεβαιωθείτε ότι θα συμβουλευτείτε πρώτα τον επαγγελματία υγείας σας.

Μη διστάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους και την οικογένειά σας ή κατευθυνθείτε στο δικό μας σελίδα στο Facebook και αφήστε μας ένα σχόλιο.