Είναι μοναχικό στην κορυφή;  |  Προπονητική GORT

Είναι μοναχικό στην κορυφή; | Προπονητική GORT

Januar 23, 2023 0 Von admin

Παρόλο που οι ηγέτες είναι ανάμεσα στους ανθρώπους όλη μέρα, υπάρχουν στιγμές που αισθάνονται μόνοι. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ρόλος και μέσα σε αυτόν τον ρόλο αναμένονται διαφορετικά πράγματα. Μερικές φορές πρέπει να παίξουν τον μπαμπούλα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης ή μιας συνομιλίας με άσχημα νέα. Άλλες φορές πρέπει να πάρουν αποφάσεις ή να προεδρεύσουν σε δύσκολες συζητήσεις. Αυτό μπορεί να αυξήσει την απόσταση μεταξύ ενός ηγέτη και της ομάδας του.

Μπορεί οι ηγέτες να απομονώνονται σκόπιμα από την ομάδα επειδή αισθάνονται ότι «ανήκουν». Υπάρχει βέβαια λόγος που αυτοί είναι επικεφαλής και άλλοι όχι. Πρέπει πάντα να υπάρχει διάκριση μεταξύ ενός ηγέτη και της ομάδας. Αλλά αυτή η διαφορά δεν πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη: το «διοικώ, ακολουθείς» δεν λειτουργεί.
Ακριβώς εάν αυτή η διαφορά διατηρηθεί μικρή, μπορεί να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ αρχηγού και ομάδας. Η έρευνα δείχνει ότι οι επιτυχημένοι ηγέτες έχουν ισχυρό δεσμό με την ομάδα τους και είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις και σχόλια.

Αυτή η απομόνωση των ηγετών μπορεί επίσης να πηγάζει από τον φόβο. Μπορεί να πιστεύουν ότι το να ζητήσουν βοήθεια θα τους κάνει να φαίνονται ανασφαλείς ή μπορεί να δυσκολεύονται να είναι ευάλωτοι. Μπορεί να είναι άβολο να ζητούν ανατροφοδότηση, καθώς μπορεί να αισθάνονται ότι είναι ακατάλληλο για τον ηγετικό τους ρόλο. Όμως, παρόλο που είναι ένα δύσκολο βήμα, αν οι ηγέτες δείξουν ότι είναι ανοιχτοί στην ανατροφοδότηση, είναι επίσης πιο εύκολο για την ομάδα να ανταποκριθεί. Μπορούν επίσης να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να ανακαλύψουν πράγματα που κανονικά θα τους έλειπαν επειδή το βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία. Με αυτήν την ανατροφοδότηση, μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως. Η θετική ανατροφοδότηση μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση.

Συμβουλές για ηγέτες που μερικές φορές βιώνουν μοναξιά:

  1. Έχετε επίγνωση του πώς νιώθετε και πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τη δουλειά σας
  2. Συνδεθείτε με άλλους ηγέτες και ανταλλάξτε εμπειρίες και ιδέες. Ίσως νιώθουν επίσης μοναξιά και μπορείτε να στηρίζετε ο ένας τον άλλον και να δίνετε συμβουλές.
  3. Ζητήστε σχόλια από την ομάδα σας και προσπαθήστε να τα ακούσετε επίσης.
  4. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια!

Ακόμα κι αν κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά, δεν μπορείς να οδηγήσεις μόνος σου. Η μοναξιά είναι επιλογή αλλά όχι εγγύηση. Το να ζητάτε βοήθεια και σχόλια είναι χρήσιμο για όλους, ακόμα κι αν είστε στην κορυφή. Χρειάζεστε καθοδήγηση για να εξελιχθείτε σε αυτές τις πτυχές; Στη συνέχεια, προγραμματίστε μια συνάντηση προσανατολισμού με έναν από τους προπονητές μας.

Από: Jolein Hallegraeff