Αναρρίχηση στο όρος Shasta — Μέρος 2

Αναρρίχηση στο όρος Shasta — Μέρος 2

Januar 4, 2023 0 Von admin

Αυτή είναι μια συνέχεια της ανάρτησης που έγραψα πέρυσι με πολλές νέες πληροφορίες που έμαθα από τις δύο τελευταίες αναβάσεις μου. Φροντίστε να διαβάσετε πρώτα την αρχική ανάρτηση για να έχετε μια καλή εικόνα για το βουνό και τη διαδρομή.

The Tale of Two Trips

Το σχέδιό μου ήταν να επιχειρήσω να σκαρφαλώσω στο Shasta δύο φορές σε μια εβδομάδα τον Μάιο, με λίγες μέρες ενδιάμεσα για να ανακάμψω. Δεν πήγε τόσο καλά όσο είχα σχεδιάσει, αλλά έμαθα πολλά. Δείτε πώς πήγαν και τα δύο ταξίδια.

Ταξίδι 1

Σημείωση: Τα γεγονότα στο πρώτο ταξίδι δεν είναι αντιπροσωπευτικά μιας κοινής ανάβασης στο Shasta, αλλά οι κίνδυνοι είναι παρόντες. Να είστε προετοιμασμένοι και να φοράτε κράνος.

Το πρώτο ταξίδι ήταν με τους φίλους μου την Tracy και την Karen και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι τριών ημερών ξεκινώντας με την πρώτη νύχτα στην κατασκήνωση αλόγων, για να εγκλιματιστούμε στο υψόμετρο και μετά στην κατασκήνωση βάσης στη λίμνη Helen την επόμενη μέρα. Το πρωί της Συνόδου Κορυφής ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Υπήρχαν ανέμοι με ταχύτητα ~ 40 μίλια την ώρα στο Red Banks, που συνέχιζε να ξεσκονίζει τους ορειβάτες με χιόνι και από λίγο τους έριχνε μικρές μπάλες πάγου. Περίπου μια ώρα μετά την ανάβαση, στις 15 βήματα και ρυθμός στάσηςάρχισε να νιώθει η Κάρεν υποθερμική και δεν μπορούσε να πάει άλλο. Είπα στον Τρέισι να συνεχίσει και θα πήγαινα με την Κάρεν πίσω στην κατασκήνωση βάσης και μετά θα προλάβαινα. Αφού μπήκα την Κάρεν στη σκηνή και βεβαιώθηκα ότι θα ήταν καλά, ξεκίνησα να ανεβαίνω ξανά στο βουνό, τώρα στα ~35 βήματα και ρυθμός στάσης προλαβαίνω.

Πριν την προλάβω και σε ένα από τα πιο απότομα σημεία της ανάβασης, άκουσα έναν ορειβάτη να φωνάζει «βράχος!» και όλοι γύρω μου, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, έσκαψαν τα τσεκούρια του πάγου μας στο χιόνι και έσκυψαν σε ασφαλείς θέσεις εμβρύου στο χιόνι. Περίπου 3 δευτερόλεπτα αργότερα ένιωσα ένα μεσαίου μεγέθους βράχο να χτυπά στο σώμα μου. Τις πρώτες στιγμές έπαθα σοκ και όλα ήταν λίγο πιο αργά και ζαλιζόμουν λίγο. Πέρασα από τη νοητική λίστα ελέγχου: μπορώ να κινήσω τα δάχτυλα των ποδιών μου; Ελεγχος. Είμαι ακόμα ξύπνιος; Ελεγχος. Κρατάτε ακόμα το τσεκούρι μου από πάγο; Ελεγχος. Ήμουν τυχερός που ο βράχος με χτύπησε τετράγωνο στο μάγουλο, αλλιώς θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο σοβαρό θέμα.

Αφού συνθέτησα τον εαυτό μου και βεβαιώθηκα ότι δεν υπήρχαν άλλοι βράχοι που πέφτουν, σηκώθηκα και έπιασα την Tracy κοντά στο Red Banks (βλ. εικόνα παραπάνω). Συνεχίσαμε πάνω από την κορυφογραμμή και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε στον επόμενο λόφο. Ο άνεμος ήταν τρελός και είχα εξαντληθεί από την προσπάθεια να φτάσω την Τρέισι, να μην έπινα/έτρωγα αρκετά και ακόμα να αναρρώνω ψυχικά από το περιστατικό με τον βράχο. Η Tracy’s ήταν αποφασισμένη, αλλά το λάστιχο της καμήλας έχει παγώσει και ούτε έπινε ούτε έτρωγε αρκετά. Σε εκείνο το σημείο συνειδητοποίησα ότι το να φτάσουμε στην κορυφή και να επιστρέψουμε στο στρατόπεδο βάσης δεν θα ήταν ασφαλές και έπρεπε να γυρίσουμε. (δεν ήμασταν ακόμη στο Misery Hill) Είναι πάντα σημαντικό να βάζουμε την ασφάλεια του γκρουπ πριν από την επίτευξη της κορυφής. Το βουνό θα είναι ακόμα εκεί του χρόνου.

Ταξίδι 2

Λίγες μέρες αργότερα, με μια τεράστια μελανιά στον κώλο μου, επιχείρησα το βουνό με τον μπαμπά μου. Οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες – ήρεμοι ουρανοί, χωρίς άνεμο που να ανησυχείτε και λίγα σύννεφα για να κρατήσει την κατασκήνωση βάσης δροσερό από τον μεσημεριανό ήλιο. Κάναμε το τυπικό διήμερο ταξίδι, με μια νύχτα στη λίμνη Helen, και μπορέσαμε να φτάσουμε στην κορυφή χωρίς προβλήματα.

Εκπαίδευση

Πριν επιχειρήσετε το βουνό φροντίστε να κάνετε την κατάλληλη προπόνηση ώστε να το ολοκληρώσετε με ασφάλεια. Την περασμένη σεζόν προπονήθηκα πολύ σκληρά, πολύ γρήγορα και δεν ισορροπούσα τις μυϊκές μου ομάδες, κάτι που οδήγησε σε έναν κακό τραυματισμό στην πλάτη και ένα ταξίδι στο ER για ένα ήπιο αγγειοαγγειακό επεισόδιο από τον πόνο. Για να αποφευχθεί αυτό, βεβαιωθείτε ότι όταν εργάζεστε μια ομάδα μυών στο γυμναστήριο δημιουργείτε και την αντίθετη ομάδα. Για παράδειγμα, εάν χτίζετε τους θωρακικούς σας μύες (pecs), φροντίστε να αφιερώνετε τόσο πολύ χρόνο στους ώμους σας (πρεσάρισμα πάγκου ακολουθούμενο από καθιστές σειρές). Όταν εργάζεστε τους κοιλιακούς σας ενισχύετε επίσης το κάτω μέρος της πλάτης σας. Κάντε αργές, καθαρές επαναλήψεις και προσέξτε τη φόρμα σας. Αν εσύ όχι κάνε αυτό, θα τραυματιστείς!

Ένας άλλος καλός τρόπος προπόνησης είναι να βρείτε μερικές καλές δύσκολες πεζοπορίες στην περιοχή σας και να παρατηρήσετε ποιοι μύες είναι αδύναμοι στην πεζοπορία και πονούν την επόμενη μέρα. Αυτοί είναι οι μύες που θα θέλετε να δυναμώσετε στο γυμναστήριο. Αν διαπιστώσετε ότι οι μύες της γάμπας σας κουράζονται εύκολα ή πονάνε πραγματικά την επόμενη μέρα, φροντίστε να συγκεντρωθείτε στο χτίσιμο αυτών των μυών μεταξύ των πεζοποριών. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό έως ότου ολόκληρο το σώμα σας αισθάνεται δυνατό κατά τη διάρκεια και μετά την πεζοπορία. Στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο το βρήκα αυτό Mission Peak είναι ένα υπέροχο βουνό για προπόνηση. Όποιο μονοπάτι κι αν επιλέξετε για προπόνηση, βεβαιωθείτε ότι έχει ένα αξιοπρεπές υψόμετρο. Για παράδειγμα, το Mission Peak έχει περίπου 2000 πόδια υψόμετρο.

Καφεΐνη

Ένα άλλο καλό κόλπο που δοκίμασα πριν από το Shasta ήταν να σταματήσω τον καφέ τρεις εβδομάδες πριν την ανάβαση. Αυτό μείωσε την ανοχή μου στην καφεΐνη, έτσι ώστε όταν έπινα καφέ το πρωί της αναρρίχησης και σε συμπληρώματα διατροφής όπως το Gu ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό. Στην πραγματικότητα, δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που είχα τόση ενέργεια. Όταν φτάσαμε στο στρατόπεδο βάσης, μετά από μια ολόκληρη μέρα πεζοπορίας, είχαμε ακόμα την ενέργεια να φτιάξουμε ένα μεγάλο καταφύγιο χιονιού, γεμάτο τοίχους.

Ο μπαμπάς μου έκανε το ίδιο κόλπο με την καφεΐνη, οπότε όταν φτάσαμε στην κατασκήνωση βάσης στο δεύτερο ταξίδι μου, πήγαμε στη δουλειά βελτιώνοντας το καταφύγιο χιονιού με μεγαλύτερους τοίχους και γωνιά πρωινού. Καθόλου άσχημα στα 11.000 πόδια.

Υψόμετρο

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις του μεγάλου υψομέτρου είναι να πάρετε μια συνταγή για το Diamox, το οποίο θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν την ανάβαση. Η τυπική δόση είναι 240 mg, η οποία μπορεί να σας προκαλέσει πολύ ούρηση, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η λήψη 125 mg (βασικά κόβοντας το χάπι των 240 mg στη μέση) είναι εξίσου αποτελεσματική.

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια υψομέτρου, την πρόληψη και τον εγκλιματισμό:
http://www.princeton.edu/~oa/safety/altitude.html

Μίλα με τους δασοφύλακες

Οι συνθήκες στο βουνό αλλάζουν καθημερινά και οι δασοφύλακες μπορούν να σας ειδοποιήσουν για πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Πάντα να τους μιλάτε και να λαμβάνετε τις συμβουλές τους για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές ταξίδι. Όταν λάβετε το πάσο άγριας φύσης στον σταθμό δασοφυλάκων της πόλης, ρωτήστε τους για το βουνό, την ανάβαση, τις καιρικές συνθήκες και να σας δείξουν τη σύντομη παρουσίαση του βουνού.

Όταν βρίσκεστε στο βουνό, φροντίστε να κάνετε παρόμοιες ερωτήσεις σε όλους τους δασοφύλακες που προσπερνάτε. Ακολουθεί μια λίστα με χρήσιμες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε:

  • Πώς είναι οι τρέχουσες συνθήκες;
  • Υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας;
  • Τι πρέπει να κάνω εάν:

    • Με πιάνει μια χιονοστιβάδα;
    • Κάποιος φωνάζει «ροκ»;
  • Ποια είναι η καλύτερη διαδρομή προς τα χιονοστιβάδα;
  • Ποιο πρέπει να είναι το απόλυτο μας χρόνος ολοκλήρωσης στην ανάβαση κορυφής;
  • Πώς είναι η μέρα σου? Μπορώ να σας αγοράσω μια μπύρα όταν κατεβούμε από αυτό το βουνό;

Αν είσαι καλός με τους δασοφύλακες, θα σε φροντίσουν!

Βηματοδοτώντας τον εαυτό σας

Πολλοί ορειβάτες θα μπουν στον πειρασμό να πιέσουν τον εαυτό τους όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ των διαλειμμάτων, αλλά στο απότομο έδαφος και το μεγάλο υψόμετρο, αυτό θα σας φθείρει πολύ γρήγορα. Μια καλή τεχνική είναι να καταλάβετε έναν εφικτό αριθμό βημάτων μεταξύ των διαλειμμάτων και να τον τηρήσετε. Όταν ανέβαινα το Red Banks ο ρυθμός μου ήταν περίπου 35 βήματα ανά διάλειμμα 15 – 30 δευτερολέπτων. Όταν ήμασταν στο Misery Hill, το προσαρμόσαμε σε 15 – 20 βήματα. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα διαλείμματά σας για να ενυδατώσετε και να καταναλώσετε στερεά θρεπτικά συστατικά, όπως το Gu ή το μίγμα trail. Η μέτρηση των βημάτων σας θα σας δώσει επίσης κάτι στο οποίο θα συγκεντρωθείτε και θα σταματήσετε για το πώς φαίνεται ότι δεν κάνετε καμία πρόοδο.

Χρόνος ολοκλήρωσης

Το χτύπημα της κορυφής είναι ο στόχος όλων των ορειβατών στο βουνό, αλλά το να ξεκινήσετε αργά ή να μην στρίψετε αρκετά νωρίς μπορεί να είναι επικίνδυνο. Καθώς ο ήλιος ανατέλλει και ζεσταίνει το βουνό, θα μετατραπεί ο ωραίος συμπαγής πάγος σε χιόνι και τσουλήθρες. Μπορεί να δυσκολέψει την αξιοπρέπειά σας και, στη χειρότερη, να ανοίξει μικρές ρωγμές ή να προκαλέσει χιονοστιβάδες. Φροντίστε να αποφασίσετε για τον απόλυτο χρόνο στροφής για την ανάβασή σας. Αν δεν φτάσετε στην κορυφή μέχρι αυτή τη στιγμή, θα γυρίσετε – χωρίς εξαιρέσεις. Ρωτήστε τους δασοφύλακες ποιος θα πρέπει να είναι ο χρόνος διεκπεραίωσης λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες. Ιδανικά θα πρέπει να επιστρέψετε στην κατασκήνωση βάσης πριν το μεσημέρι.

Εξοπλισμός

Ο νούμερο ένα εξοπλισμός που πρέπει να έχετε είναι ένα κράνος! Μπορείτε να νοικιάσετε ένα αρκετά φθηνό στο The Fifth Season στην πόλη. Πολλοί ορειβάτες θα νομίζουν ότι δεν χρειάζονται, αλλά αν δεν είχα και ο βράχος με είχε χτυπήσει στο κεφάλι, θα ήμουν νεκρός. Δεν τίθεται θέμα για αυτό. Αν αυτό δεν σε πείσει, πέρσι ο ορειβάτης πέθανε στη διαδρομή Avalanche Gulch επειδή δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη.

Βεβαιωθείτε ότι ο υπόλοιπος εξοπλισμός σας είναι κατάλληλος για εσάς και ισορροπημένος στην τσάντα σας. Ζητήστε από τους φιλικούς ανθρώπους στο αθλητικό κατάστημα να σας βοηθήσουν σε αυτό. Το να φοράτε ένα σακίδιο πλάτης που δεν είναι κατάλληλο για το ύψος και το μέγεθός σας θα τραυματίσει εύκολα την πλάτη σας. Μετρήστε την πλάτη σας για να αποκτήσετε το σωστό μέγεθος πακέτου.

Εάν δεν μεταφέρετε σκι και έχει χιόνι στο Bunny Flats, φροντίστε να νοικιάσετε παπούτσια χιονιού για τους αξιοπρεπείς από την κατασκήνωση βάσης. Διαφορετικά, θα είστε „post holing“ (δηλαδή τα πόδια σας θα βυθίζονται στο χιόνι περίπου ένα πόδι ή περισσότερο με κάθε βήμα) μέχρι το αυτοκίνητό σας και τα παπούτσια σας θα γεμίσουν με παγωμένο νερό.

Προγραμματισμός για το 2010

Για το 2010, θα δοκιμάσουμε μια διαφορετική προσέγγιση για την ανάβαση στην κατασκήνωση βάσης, θα κάνουμε σκι πάνω! Αυτό ονομάζεται Περιήγηση με σκι, ή το Alpine Touring, στο οποίο φοράτε σκι με ειδικά σχεδιασμένα δεσίματα που μοιάζουν με κατηφόρα που σας επιτρέπουν να ανεβείτε σαν σκι αντοχής. Η τοποθέτηση ενός ειδικού υφάσματος στο κάτω μέρος, που λέγεται climbing skins, εμποδίζει τα σκι να γλιστρήσουν προς τα πίσω όταν ανηφορίζετε. Στη συνέχεια, όταν ετοιμάζετε την κατασκήνωση βάσης, αφαιρείτε τα δέρματα, κουμπώνετε και κάνετε σκι μέχρι το αυτοκίνητό σας.