Αλήθεια ακούς;  |  Προπονητική GORT

Αλήθεια ακούς; | Προπονητική GORT

Januar 25, 2023 0 Von admin

Οι άνθρωποι επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους. Είναι λοιπόν σημαντικό αυτή η επικοινωνία να πάει καλά. Ωστόσο, βλέπουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα, για παράδειγμα ένα μήνυμα παρεξηγείται ή απλά δεν φτάνει στον άλλο. Πολλά προβλήματα προκύπτουν από την κακή επικοινωνία.
Οι τεχνικές ακρόασης μπορούν να λύσουν πολλά από αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα, οι τεχνικές ακρόασης είναι πολύ σημαντικές για την προώθηση της συνεργασίας εντός των ομάδων, αλλά και πολύ χρήσιμες για τη λήψη σχολίων. Σε αυτό το άρθρο σας δείχνουμε τις πιο σημαντικές τεχνικές ακρόασης που μπορούν να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη επικοινωνία.

Ανοιχτές ερωτήσεις:

Κάνοντας ανοιχτές ερωτήσεις δίνετε στον άλλο τον χώρο να απαντήσει. Το να κάνεις κλειστές ερωτήσεις αναγκάζει το άλλο άτομο να δώσει μια σύντομη απάντηση, όπως λέγαμε. Οι ανοιχτές ερωτήσεις θα πρέπει επίσης να γίνονται με εύλογο τρόπο αντικειμενικά. Όταν μια ερώτηση περιέχει ήδη μια ξεκάθαρη γνώμη ή είναι πολύ υπαινικτική, το άλλο άτομο μπορεί να έχει ελάχιστο περιθώριο απόκλισης από τη γνώμη ή την πρόταση λόγω της κατεύθυνσης της ερώτησης και μπορεί επίσης να θεωρήσει την ερώτηση ως πιο προσβλητική.

Ένα παράδειγμα ανοιχτής ερώτησης είναι: „Τι πιστεύετε για το GORTcoaching;“ Μια κλειστή ερώτηση που είναι επίσης πολύ υπαινικτική και περιέχει μια άποψη είναι: «Βρίσκετε επίσης πολύ χρήσιμες τις τεχνικές ακρόασης;»

Παράφραση:

Παράφραση είναι να επαναλαμβάνεις με δικά σου λόγια αυτό που έχει πει ο άλλος. Η παράφραση έχει διάφορους σκοπούς. Οι σκοποί της παράφρασης είναι:
• Ελέγξτε αν έχετε καταλάβει το άλλο άτομο.
• Δείξτε ότι ακούτε και καταλαβαίνετε το άλλο άτομο για να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να μιλάει.
• Επιλογή ορισμένων πτυχών μιας ιστορίας και επέκταση σε αυτήν.

Ένα παράδειγμα παράφρασης είναι: «Αν κατάλαβα καλά, νιώθεις πολύ απογοητευμένος». Σε αυτήν την περίπτωση, με την παράφραση αντανακλάτε το συναίσθημα κάποιου, αυτό μπορεί να είναι ένα εκφραζόμενο/περιγραφόμενο συναίσθημα, αλλά είναι επίσης πιθανό να διαβάσετε την έκφραση του προσώπου κάποιου και να το αντανακλάτε.

Συνοψίζοντας:

Η περίληψη είναι παρόμοια με την παράφραση, αλλά συνοψίζει με μια ευρύτερη έννοια αυτό που έχει πει το άλλο άτομο. Η περίληψη καλύπτει συχνά ένα μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας. Οι σκοποί της περίληψης είναι:
• Ελέγξτε ξανά αν έχετε καταλάβει το άλλο άτομο.
• Δώστε δομή σε αυτό που ειπώθηκε.
• Τερματισμός ενός θέματος ή ολόκληρης της συνομιλίας.

Ένα παράδειγμα σύνοψης είναι: «Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι η σύνοψη χρησιμοποιείται για να ελέγξουμε αν έχετε καταλάβει το άλλο άτομο, για να δώσετε δομή σε αυτό που ειπώθηκε και για να ολοκληρώσετε μια συζήτηση».

Παρακινήστε μη λεκτικά:

Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε σε μια συνομιλία γίνεται σε μη λεκτικό επίπεδο, δηλαδή χρησιμοποιώντας και διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματος. Μέσω της γλώσσας του σώματος που στοχεύει στον ομιλητή, δείχνετε ότι ακούτε το άλλο άτομο και μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο ομιλητής θα κρατά επίσης την προσοχή του πάνω σας. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να δείξετε ότι ακούτε είναι να διατηρείτε οπτική επαφή με τον ομιλητή, να γνέφετε μαζί και να παίρνετε μια ενεργή στάση στη συνομιλία. Μπορείτε να φανταστείτε ότι κάποιος που είναι σωριασμένος κοιτάζοντας το τηλέφωνό του φαίνεται να ενδιαφέρεται λιγότερο.

Παρακινήστε λεκτικά:

Ένας άλλος τρόπος παρακίνησης που σχεδόν πάντα συνοδεύεται από μη λεκτική επικοινωνία είναι η λεκτική επικοινωνία. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε σύντομες λέξεις όπως «ναι». Και πάλι δείχνετε ότι ακούτε, το άλλο άτομο θα βιώσει επίσης την αίσθηση ότι η συζήτηση έρχεται και από τις δύο πλευρές αντί ότι το άτομο μιλάει σε εσάς.

Παραπάνω έχουμε συζητήσει τα βασικά των τεχνικών ακρόασης. Υπάρχουν φυσικά πολλές περισσότερες τεχνικές που μπορούν να κάνουν μια συνομιλία πιο αποτελεσματική. Παρατηρείτε ότι υπάρχουν συχνά προβλήματα στην επικοινωνία, αλλά δεν γνωρίζετε ακριβώς από πού προέρχονται αυτά, οι προπονητές μας μπορούν να σας βοηθήσουν ανιχνεύοντας τις αιτίες και μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά.

Μπορείτε να ζητήσετε μια δωρεάν συνάντηση προσανατολισμού για να δείτε πώς μπορούν να βελτιστοποιηθούν οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες με έναν προπονητή.


Από: Lex de Gouw